Onko rukoushelmet ideana sinulle tuttu? Mm. ripareillakin usein käytetyt ranteeseen pujotettavat helmet ovat oiva apu sille josta tuntuu vaikealta rukoilla. Ja vaikka rukous sujuisikin, nämä ovat ihanat kenelle tahansa! Minä en kovasti innostu noista valmiina myytävistä ja olenkin miettinyt ihan omanlaisten helmien tekemistä. Kun sitten yksi "nettisisko" kysyi tekisinkö hänelle omanlaiset helmet, tartuin työhön ja aloin valita sopivia helmiä. Alunperin helmet on suunnitellut Martin Lönnebo ja helmien käytöstä löytyy paljon tietoa sekä netistä että kirjoista.

Rukoushelmet-sivuston etusivulla on aiheeseen johdattava rukous:

"Osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie. Tulen luoksesi niin kuin sairas tulee lääkärin luo. Anna, Herra minun sydämelleni rauha. Aamen." (Birgitan rukous)

 

Rukoushelmien helmillä on kullakin oma merkityksensä: Korusta löytyy Jumala-helmi, läpikuultava minä-helmi, valkoinen kasteen helmi, autiomaan helmi, huolettomuuden helmi, rakkauden helmet, läpikuultavat salaisuuksien helmet, yön helmi, ylösnousemuksen helmi ja monta pientä hiljaisuuden helmeä. Jokaisella on oma rukous ja lisää voi keksiä rajattomasti.

Näitä helmiä valitessani liitin niihin omaa symboliikkaa(niiden alkuperäisten lisäksi):

Kultainen suuri helmi on tietysti Jumala-helmi. Hopeinen sisus kuvaa sitä kuinka Jumala on suurelta osin meille salattu. Voimme ymmärtää ja tietää Hänestä vain pienen osan. Läpinäkyvä minä-helmi puolestaan muistuttaa siitä kuinka me emme voi salata Jumalalta mitään. Hän tuntee meidät läpikotaisin. Minä helmi on kuitenkin pyöreä kuten Jumala-helmikin – olemme Jumalan kuvia. Ylösnousemuksen helmi on iso koska ylösnousemukseen perustuu koko kristinusko. Ylösnousemus-helmen muoto on nähtävissä myös Jumala-helmen sisällä, onhan ylösnousemus juuri se asia, jonka ansiosta meillä on oikeus ja mahdollisuus päästä lähelle Jumalaa. Ylösnousemus on suurempi kuin yön pimeys tai mikään mikä meissä on. Se on turvallista.

Toiset tekemäni helmet ovat yksinkertaisemmat ja ulkonäöltään lähempänä niitä alkuperäisiä. Näissä on vähemmän tuota lisäsymboliikkaa. Jumala-helmen ja minä-helmen sama väri kuitenkin muistuttaa Jumalan kuvana olemisesta.

Näissä koruissa käytin puuhelmiä, lasihelmiä ja hopeoituja metallihelmiä. Helmet on pujotettu joustavaan nauhaan ja ne on helppo pujottaa ranteeseen.

Löysin myös netistä vähän äijämäisemmän version näistä helmistä. Aika hyvä idea :)

Täällä on tuon rukoushelmi-sivuston ylläpitäjän oma blogi.

Itselleni tein rukoushelmet kaulaan laitettavaksi mutta niistä lisää myöhemmin.