Aina silloin tällöin minulta kysellään miten niitä saippuoita oikein tehdään. Vanhempi väki kyllä tietää, tehtiinhän ennen melkein joka kodissa saippuaa. Mutta nykyään saippua on helpompi ostaa ruokakaupasta. Onko se silti parempi vaihtoehto, sen kukin päättäköön itse.

Tässä esittelen Minttumaan suosituimman saippuan, minttusaippuan, matkan raaka-aineista pakettiin. Tämä ei ole niin tarkka ohje että sen mukaan voisi valmistaa saippuaa. Jos haluat kokeilla saippuan valmistamista itse, hanki kunnolliset ohjeet ennen kuin ryhdyt työhön.

Käsintehty saippua(nyt puhun Minttumaan saippuoista) ei sisällä säilöntäaineita, lisäaineita tai muita iholle haitallisia aineita. Se sopii yleensä allergisille ja herkkäihoisillekin. Käsintehty saippua on hellävarainen iholle eikä jätä jälkeensä turhaa roskaa koska sitä ei pakata muoviin. Paperisen kääreen voi kierrättää tai polttaa.

Ensin valmistetaan saippuaan tuleva neste. Minttusaippuassa se on karjalanmintusta ja puhtaasta vedestä tehty vahva hauduke. Mintut ovat kasvaneet omassa puutarhassani ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita.

Raaka-aineet on mitattava gramman tarkkuudella. (Itselle saippuaa tehtäessä tähän käy mikä tahansa digitaalinen vaaka mutta myyntiin valmistettaessa vaa'an on oltava vaa'ittu ja tarkoitukseen hyväksytty. Muutenkin myyntiin valmistaminen edellyttää kosmetiikkalain mukaan lukuisia muitakin asioita joten se ei ole kovin yksinkertaista.)

Saippuaan tulevat kovat rasvat(kuten kookosrasva) sulatetaan.

Sen jälkeen sulatettu rasva yhdistetään öljyihin(kuten oliiviöljy).

Nesteeseen lisätään lipeää(natriumhydroksidi) ja annetaan liueta kokonaan. Lipeä on saippuan valmistuksessa välttämätöntä. Se on tällaisenaan vaarallista mutta sen tehtävä on muuttaa rasvat saippuaksi. Valmiissa saippuassa lipeää ei enää ole. Lipeää lisätään vähän vähemmän kuin rasvojen kokonaismäärän saippuoituminen vaatisi. Näin valmiiseen saippuaan jää hiukan rasvoja jotka eivät saippuoidu. Tällöin saippua on iholle hellempää.

Lipeäliemi kaadetaan rasvoihin. Itse kaadan liemen siivilän ja suodattimen läpi varmistaakseni ettei saippuaan pääse yhtään (huomaamatta liukenematta jäänyttä)lipeäraetta. Saippuoituminen alkaa heti.

Raakaa saippuamassaa(tässä vaiheessa vielä nestemäistä) sekoitetaan hämmentämällä ja sauvasekoittimella.

Sekoittamista jatketaan kunnes saippuamassa muuttuu kiisselimäiseksi(tämä on kuin paksua kinuskia :) )

Tässä vaiheessa saippuan voisi jo kaataa (maustamisen jälkeen)saippuamuottiin. Silloin saippua jatkaisi kypsymistään ns.geelivaiheen(saippua kuumenee muotissaan) kautta ja alkaisi lopuksi kovettua. Tällaista saippuaa tulee kypsyttää vielä paloiksi leikkaamisen jälkeen vähintään 1 kk ennen kuin sitä voi käyttää. Itse jatkan vielä valmistusta ja laitan saippuamassan uuniin(miedolle lämmölle).

Saippuamassaa kypsytetään kunnes sen ph on sopiva. Sitten massa otetaan uunista ja annetaan jäähtyä jonkin aikaa. Sopivan lämpöiseen massaan lisätään mausteita. Minttusaippuassa nämä mausteet ovat hienonnettua karjalanminttua(samaa kuin haudukkeessa) ja eteeristä piparminttuöljyä. Jos eteerisen öljyn lisää liian kuumaan massaan, se haihtuu pois.

Nyt massa voidaan kaataa muotteihin ja antaa sen kovettua. Saippua on nyt periaatteessa valmista. Lipeä on neutraloitunut eikä saippuamassa enää ole ph:n puolesta iholle sopimatonta. Saippua on nyt isoina "halkoina".

Seuraavaksi saippua leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi.

Vaikka saippua onkin nyt valmista, annan valmiiden palojen vielä kypsyä ja kuivahtaa rauhassa ennen pakkaamista. Kun saippua on ehtinyt kovettua, se kestää käytössäkin pidempään eikä vaurioidu niin helposti postitettaessa kuin tuore ja vielä vähän pehmeä saippua.

Saippuat pakataan paperiin.  Tämä valkaisematon paperi sopii Minttumaan luonnovärisille saippuoille. Minusta käsintehty saippua saa näyttää käsintehdyltä. Siksi en myöskään siloittele niitä sellaisiksi kuin teollisesti valmistetut saippuat.

Oikein (hyvällä alustalla)säilytetty palasaippua kestää pitkään käytössä. On hyvin tärkeää että palasaippua säilytetään niin että jokaisen käytön jälkeen vesi pääsee valumaan pois ja saippua pääsee kuivumaan. Vedessä(esim. monet markkinoilla olevat saippuakupit jättävät saippuan lammikkoon seisomaan)saippua pehmenee, saattaa pilaantua ja muuttuu ruman näköiseksi. Saippua myös kuluu nopeasti loppuun näin.

Eteeristä öljyä sisältäviä saippuoita en suosittelisi varastoimaan kaapissa pitkiä aikoja. Eteeriset öljyt haihtuvat pikkuhiljaa ja ihanan tuoksuiset saippuat toki kannattaa käyttää silloin kun ne ovat ihanimmillaan, tuoksuvina!

Minttumaan saippuat saavat tuoksunsa ja värinsä luonnon aineksista. Ainoastaan suklaasaippua on poikkeus. se sisältää aidon tumman suklaan ja kaakaovoin lisäksi myös suklaatuoksyöljyä. Siksi suklaasaippua sopii mieluummin normaali-ihoisille. Muut saippuat sopivat melkein kenelle tahansa :)