Tinasta valettuja riipuksia. Näitä on hauska tehdä, aina yhtä jännää katsoa millainen tuli! Näistä voi tehdä ainakin kaulariipuksia, avaimenperiä tai isoja koristenappeja esim. laukkuun ommeltavaksi.

Itse kävin ohjaamassa näitä leirillä ala-asteen 5-6 luokkalaisille ja muutamalle yläaste-lukio-ikäiselle. Tuota nuorempien kanssa en hommaan ryhtyisi, kuitenkin niin monta vaaratekijää tekemiseen liittyy. Loppukesästä käyn luultavasti vielä ohjaamassa näiden tekemistä yhdellä rippileirillä. Sitä ajatellen tein erilaisia versioita risteistä. Niitä tai sydämiä luultavasti siellä teemme.

No kuinka tämä käy? Halkaise peruna pituussuunnassa. Kaiverra perunaan haluamasi kuvio. Lasten kanssa helpotti kun piirsivät kuvion ensin paperille, leikkasivat irti ja kaiversivat paperikuviota kaavana käyttäen kuvion perunaan. Kaiverrus tehdään pienellä puukolla, sellainen vihannespukko on ainakin hyvä. Perunaa voi raaputtaa myös tulitikulla tai muulla vastaavalla pienellä esineellä. Kuopan perunassa tulisi olla noin 1 cm syvä (ei paljon alle mutta ei ylikään). Ensimmäisessä kuvassa näkyvää sydäntä varten kaiverruksen pohja on raaputettu niin sileäksi kuin mahdollista. Myöhemmin näkyvissä ei-koristelluissa risteissä taas pohja on jätetty epätasaiseksi ja rosoiseksi. Pintakuviosta tule näin aika jännä. Mieti millaiset reiät(yksi tai monta) haluat lopulliseen riipukseen. Katkaise tulitikusta pois raapaisupää ja teroita tikun pää. Reiät voi tehdä kahdella tavalla: 1.työnnä tikut pystyyn reiän pohjaan niin että nepysyvät tukevasti paikallaan. 2.(tämä tapa käy vain kapeisiin kuvioihin, kuten ristin yläpää) kavenna perunan reunaa toiselta puolelta ja työnnä teroitettu tikku reunojen ja kuvion läpi vaakasuunnassa. Pidä huoli että tikun alle jää kuviossa vielä tilaa(tinan täytyy päästä tikun joka puolelle). Tikku ei kuitenkaan saa jäädä liian pintaankaan.

Aseta peruna tasaiseenkohtaan niin ettei se keiku. Sulata tinakauhassa tinaa. Pienehköön kuvioon riittää yleensä yksi tina(käytin siis sellaisia uudenvuoden tinoja, hevosenkengän muotoisia). Kokeilemalla määrän oppii nopeasti arvioimaan. Kun tina on kokonaan sulaa, kaada se yhdellä kertaa muottiin. Odota hetki kunnes näet tinan jähmettyneen.

Nosta peruna varovasti kylmän veden alle (ämpäri käy hyvin). Odota muutama sekunti ja nosta peruna pois vedestä. Vedä tikut irti ja ota tina muotista. Muottia voi käyttää uudestaankin, yhteensä 1-3 kertaa. Kuuma tina kypsyttää perunaa ja se muuttuu pian liian pehmeäksi.

Omannäköisemmäksi tinariipuksen saa koristelemalla. Itse kokeilin pieniä lasihelmiä ja pieniä kiviä. Niitä voi laittaa muotin pohjalle ennen tinan kaatamista. Järjestellä ei juuri kannata koska tina saa koristeet jokatapauksessa vaihtamaan paikkaa ja osa koristeista nousee tinan pintaan. Pidä kuitenkin huoli etteivät koristeet tuki tinan pääsyä tikkujen ympärille. Osa koristeista tippuu pois valmiista työstä mutta mielestäni tämä ei haittaa, koristeet jättävät kuitenkin paikalleen kivan kuvion.

Lopuksi lisää narua, helmiä ja avainrengas. Valmista on!

Kestävämmän muotin voi valmistaa männyn kaarnasta. (Tämä on sikälikin parempi vaihtoehto että itse vierastan ruuasta askartelemista. Se on vähän kuin leikkisi ruualla.) Lasten kanssa peruna on kuitenkin pehmeämpi työstettävä. Toisaalta kaarnassa eivät pienet veitsen lipsumiset niin helposti näy.

Tinan sulatuksen voi tehdä sisätiloissa hellalla. Itse en kuitenkaan lasten ja nuorten kanssa hellalla lähtisi tekemään. En tiedä kuinka helposti vahingossa keikahtanut tina siitä lähtee irti. Muita vaihtoehtoja ovat nuotio(niin me teimme nyt) tai retkikeittimen liekki(tätä olen kokeillut aiemmin). Mallit taas tein kotihellalla.

Varaa jokatapuksessa lähelle paljon kylmää vettä tulen leviämisen ja palovammavaaran vuoksi!