Toissapäivänä laitettiin pöytä koreaksi. Kesäloman viimeistä päivää juhlistettiin kesäkakulla. Vadelmat kerättiin lasten kanssa omasta pihasta. Marjoiksi kakkuun sopisi todella hyvin myös tuoreet mansikat viipaloituna ja määrällisesti marjoja saisi olla tuplasti enemmän. Meillä tässä oli kaikki pihasta tällä kertaa löytyneet kypsät marjat joten tähän oli tyydyttävä.

Tyttö oli hassu ja sanoi ettei tykkää kakusta. Kun ihmettelin että tykkääthän sinä vadelmista, marengista ja kermasta niin hän päätyi syömään kaikki kakun osat erikseen. Ja kyllä maistui :D Koristeena olevat kukat ovat väriminttua. ketaiset vadelmat eivät ole raakoja, vaan erikoisesta tuon värisiä marjoja tekevästä lajikkeesta kerätty(minulle ainakin ihan uusi juttu, tänä keväänä sain pihaan muutaman).

pohja: 3 valkuaista, 2 dl siro-erikoishienoa sokeria, 2dl tomusokeria, 1 tl viinietikkaa, 1 rkl vaniljasokeria. (vatkaa ensin valkuaisia hetki, lisää joukkoon siro-sokeri ja hetken päästä tomusokeri siivilän läpi. Vatkaa vähintään 8 minuuttia. Lisää etikka. Vatkaa vielä hetki. Levitä leivinpaperille ja paista 125 asteessa noin 1 h 15 min. Anna tarvittaessa kuivua vielä uunissa.)

päälle: 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna, vadelmia tai mansikoita.

Tänään sitten mietittiin mitä kivaa voisi tehdä lasten kanssa kun on vapaa ilta koko perheellä. Päädyimme laittamaan pihalle tulen ja paistoimme tikkupullaaOn kyllä mukavaa miten oikea tuli tuo retkitunnelman. Ja lapsille se on kai aina jännää.

Taikina: 6,5 dl jauhoa, 4 tl kuivahiivaa, 1 tl suolaa, 1 dl sokeria, 2 tl kardemummaa, 3 dl lämmintä maitoa, 50 g sulaa voita.

Kohota taikinaa jonkin aikaa ja jaa(ennen ulos menoa) se sitten 8 osaan. Tee käsissäsi osista pötköjä ja laita pellille odottamaan liinan alle. Kun hiillos ulkona alkaa olla sopiva, hae pelti ulos. Kierrä puolikas tai kokonainen pötkö yhden tikun ympärille. Älä paista liian lähellä tulta ettei pinta pala. Vedä kypsä pulla tikusta paperin avulla. Näin makeasta taikinasta tehty pulla maistuu hyvin sellaisenaankin mutta halutessaan tikusta jäävään reikään voi laittaa hilloa.

Tässä tuli samalla testattua uutta nuotiopaikkaamme joka valmistui tänä kesänä pihaamme(okei, juhannusyönä grillasimme tässä jo vaahtokarkkeja mutta silloin nuotiopaikka oli vielä keskeneräinen).

Tässä kohtaa on edellisillä asukkailla ollut vuohien aitaus ja ilmeisesti niitä peruja on keskelle nurmikkoa tuotu isoja kiviä. Kivistä sain idean laittaa keskelle vanhan padan alustaksi tulelle. Nurmikko kaivettiin alueelta pois. Alle laitettiin katekangas ja sen päälle kärrättiin hiekkaa. Minusta tästä tuli tosi kiva ja ympäristöön sopiva.

Pullanpaiston lomassa meidän pienempi käsityöläinen opetteli ensikertaa veistämään puukolla. Opeteltiin kuinka puukkoa tulee käsitellä turvallisesti. Hienosti sujui vaikka tyttö on vasta 4,5 vuotta. Muistan kuinka itse sain lapsena opetella veistämään isäni opastuksella. Mielestäni on tärkeää saada oppia tekemäään töitä omin käsin ja oikeilla välineillä!